Česká geologická služba
Geologické lokality
Úvodní stránka  > Prohlížení > Lokalizace > Lokality v okresu: > Budislav

Lokalizace

Budislav

Všeobecná charakteristika

Kraj: Pardubický kraj
Okres(y): Svitavy
Katastrální území: Budislav
Mapové listy: 1433, 14332
Geologická správní oblast: Ohebské, svratecké a poličské krystalinikum; železnohorské proter.; hlinská zóna; železnohorský masiv; chrudimské paleozoikum
Lokalizace: Velký lom na jižním konci obce Budislav
Přístup k lokalitě: - s výjimkou - autem přístupná s povolením vjezdu (v dosahu 250 m)
Charakteristika objektu: velký čtyřetážový lom ve středně zrnitých biotitických tonalitech až granodioritech
Technický objekt: lom
Exkurzní lokalita: ano
ID : 2825

Geologie

Geologická charakteristika: Činný lomu v Budislavi je založen ve středně zrnitých biotitických tonalitech až granodioritech, které obsahují četné xenolity. Rozměry xenolitů se pohybují od několika centimetrů do několika metrů. Většinou se koncentrují v nepravidelně ohraničených zónách o mocnosti desítek metrů a délce až několika kilometrů, jen vzácně vystupují samostatně. Pokud jsou xenolity uzavřeny v biotitických tonalitech, bývá v jejich okolí často přítomen amfibol. Xenolity jsou hojně zastoupeny zejména v severní části budislavského plutonu a směrem k jihu (tj. k Poličce) se jejich četnost snižuje. Xenolity jsou tvořeny hlavně biotitickými a muskovit-biotitickými rulami se sillimanitem a granátem, mramory s wolastonitem. Jiné horninové typy jako ultramafické horniny s antofylitem a mastkem, amfibol-pyroxenická metagabra či kvarcity s granátem jsou méně časté. Společně s mramory se vzácně vyskytují xenolity skarnů a vápenatosilikátových hornin. Vzácně se vyskytují také téměř monominerální xenolity složené z pyrhotinu s malou příměsí křemene. Většina xenolitů reprezentuje útržky metamorfovaných hornin z okolí intruze, které se do magmatu dostaly při jeho výstupu a vmístnění. Enklávy bazických hornin dokazují, že tyto taveniny vznikly jako produkt míšení bazického magmatu s magmatem kyselým, korovým. Horniny budislavského lomu jsou proráženy řadou žil granitů, aplitů a pegmatitů. Až několik metrů mocné žíly tvoří drobně zrnitý biotitický až muskovit-biotitický granit až granodiorit, který je chemicky a mineralogicky shodný se zderazskými granity. Žíly pegmatitů mají mocnost až několik decimetrů.
Regionální členění: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum - středočeská oblast (bohemikum) - poličské krystalinikum
Stratigrafie: paleozoikum
Témata: geologie
Jevy: žíla (magmatická), deformační stavby
Původ geologických jevů (geneze): magmatická
Hornina: tonalit, granit (žula), pegmatit
Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování), geoturistická zajímavost (geotop)

Ochrana a střety zájmů

Stupeň ochrany: Zajímavé geologické lokality registrované v ČGS
Ochrana geologického fenoménu: C - je důvodem k registraci lokality v databázi ČGS
Důvod ochrany, nebo důvod zařazení do databáze: Dobře odkryté vztahy mezi granity a tonality. Doklady asimilace metamorfního pláště intruze (přítomnost xenolitů metasedimentů). Významná mineralogická lokalita.
Střety zájmů: těžba povrchová
Popis střetů zájmů: činný lom
Stav lokality: dobrý

Literatura

Buriánek, D., Němečková, M., Hanžl., P., 2003. Petrology and geochemistry of plutonic rocks from the Polička and Zábřeh crystalline units (NE Bohemian Massif). Bulletin of the Czech Geological Survey. 78, 9?22.

Zpracování a aktualizace

Zpracoval(a): Verner Kryštof, 27.08.07
Aktualizoval(a): Buriánek David 27.11.12, Kukal Zdeněk 01.03.18

Citace

Databáze významných geologických lokalit: 2825 [online]. Praha: Česká geologická služba, 1998 [cit. 2024-05-05]. Dostupné z: http:// lokality.geology.cz/2825.

Lokalizace v mapě:

Kliknutím do mapy lze získat odkazy na sousední lokality kolem kliku v mapě do vzdálenosti 2 km.


(C) 2003-2012 ČGS, verse aplikace 1.21 [3.2.2016]